Wafelijzer inbakken
OverzichtBron: Ampi.be
Het wafelijzer met gietijzeren bakplaten moet altijd opnieuw worden “ingebakken”, volg hiervoor de volgende procedure:
Opgelet: Let op dat u dit doet in een goed verluchte ruimte.
Tijdens de inbedrijfstelling zal het apparaat rook afgeven, dit is normaal.
Alle vakjes en binnenranden van het ijzer invetten met rijstolie of zonnebloem met behulp van een kwast of siliconen kwast.
Sluit het wafelijzer met behulp van de handvaten.
Steek de stekker van het wafelijzer in het stopcontact.
Zet de schakelaar aan en zet de thermostaat op maximum (positie 10 – 300°C). Wanneer de temperatuur is bereikt, laat u het apparaat ongeveer 60 minuten warm staan. Vet het verschillende malen in met een dunne laag.
Laat het wafelijzer openstaan om het weer te laten afkoelen. Tijdens het afkoelen kunnen bepaalde oppervlakken nog zeer heet zijn. Let er dus op dat u zich niet verbrandt. Het gietijzer wordt dus bedekt met een fijn laagje vet.
Gebruik deeg met een mengsel van enkel meel en water om enkele “wafels” te bakken om het ijzer schoon te maken. Deze wafels zullen zwart zijn van onzuiverheden.
Na deze reiniging vet u het wafelijzer opnieuw in voordat u het normale deeg gebruikt.
GEBRUIK VAN HET WAFELIJZER
Maak uw deeg klaar volgens het gekozen recept of met behulp van een bakmix zoals te koop in onze webshop.
Het apparaat is uitgerust met een thermostaat.
Laat het wafelijzer tot de gewenste temperatuur voorverwarmen vooraleer u begint te bakken. Het duurt min. 15-20 minuten om de bakplaten op een gelijkmatige temperatuur van ca. 180 °C te krijgen.
Schakelaar: zodra het wafelijzer de gekozen temperatuur bereikt, gaat het controlelampje uit
Aanbevolen temperatuur voor het bakken: tussen 150 °C en 190 °C. NB: Dit varieert in functie van het type wafelijzer.
Aanbevolen temperatuur voor het opwarmen: max. 80 °C gedurende 30 seconden. NB: Enkel geschikt voor Luikse wafels.
ENKELE TIPS
U kunt een bakspray voor gebak gebruiken om de bakplaten snel en gelijkmatig in te vetten.
Bij gebruik van vloeibare deeg (bv. Brusselse wafels):
Bij het ingieten van het deeg moet u bakplaat A of B volledig vullen. Zorg ervoor dat het deeg niet over de randen van de bakplaat stroomt.
Na het ingieten van het deeg sluit u het wafelijzer en draait u het 180°. Hierdoor wordt het deeg volledig over het wafelijzer verdeeld en homogeen aan 2 zijden gebakken.
Bij gebruik van harde deeg (bv. Luikse wafels), draait u het wafelijzer 180° na de helft van de baktijd. Hierdoor worden het deeg en de suiker homogeen verdeeld.
Om uw vingers niet te verbranden wanneer u de wafels van de bakplaat haalt, raden we aan om het “vork” te gebruiken dat we bij de accessoires aanbieden, ook een “wafelvork” genoemd.
Wanneer er te veel karamel in de bakplaten achterblijft, legt u bakpapier op de bakplaat A of B en sluit u het wafelijzer: de suiker die zich op de bovenste plaat heeft verzameld, zal op dit vel bakpapier terechtkomen. Herhaal deze handeling voor de tweede bakplaat.
Als de wafel tijdens het bakken aan het wafelijzer kleeft, kan dit betekenen dat het wafelijzer te heet is, te vuil of dat het ingesmeerde vet verdwenen is. Dit lost u als volgt op: stel de thermostaat in op een iets lagere temperatuur, maak het wafelijzer schoon (zie punt “Reiniging van het wafelijzer“).
OF Vet de bakplaten in (zie punt “Reiniging van het wafelijzer -> Invetten“).
NA ELK GEBRUIK
Haal de stekker uit het stopcontact.
Laat het wafelijzer openstaan om het beter te laten afkoelen. Tijdens het afkoelen kunnen bepaalde oppervlakken nog zeer heet zijn. Let er dus op dat u zich niet verbrandt.
Eenmaal afgekoeld, sluit de wafelijzer.