Pannenkoeken bakken
Hoe bak je nu echt goed een pannenkoek als een professional?
Met tips waar u iets aan heeft van onze Pannenkoekenexpert Dirk – vandeMeester – Okhuijsen
Welke pannenkoekenpan te gebruiken?
Gebruik bij voorkeur een stevige flinke pannenkoekenpan met een dikke bodem.
De dikke bodem houdt goed de warmte vast.
Een stalen pannenkoekenpan van deBuyer wordt veelgebruikt vanwege de kwaliteit / prijsverhouding.
Deze pannen zijn in verschillende afmetingen beschikbaar, tot zelfs 30 cm groot.
Ander pannenkoekenpannen kunnen van aluminium zijn, gietijzer of titanium.
Ook zijn er veel pannen voorzien van een anti-aanbaklaag.
Voor de meeste mensen is een pannenkoekenpan met een anti-aanbaklaag het makkelijkste om mee te werken.
Bij het bakken in de pan moet de pan de pannenkoek ‘loslaten’ als deze gaar is om de pannenkoek goed te kunnen flippen / omkeren. Sommige pannen hebben een hoge rand, andere pannenkoekenpannen hebben een lage rand, dit noemt men meestal een Crêpe pan, voor het bakken maakt dit niets uit.
Inbakken van een pannenkoekenpan
Pannenkoekenpannen zonder anti-aanbaklaag moeten worden ingebakken.
De eerste pannenkoeken zullen anders zeker blijven plakken.
Lees HIER hoe een pan in te bakken.
Baktemperatuur
Laat de pan echt goed op temperatuur komen voordat het eerste beslag erin gaat.
De eerste pannenkoek mislukt altijd ? Dat komt alleen maar omdat de pan dan nog niet op temperatuur was.
Als je een pannenkoek in een hete pan bakt, ontstaat er een reactie waarbij het ei stolt en het pannenkoekenbeslag transformeert tot een heerlijke pannekoek. Wanneer dat snel gebeurt in een hete pan dan lost de pannenkoek vlot van de bodem. Daarnaast wordt de pannenkoek bruin (Maillard reactie) en kun je de pannenkoek dus makkelijk omdraaien / flippen. Is je koekenpan niet heet? Dan kook je de pannenkoek ipv bakken.
Invetten van de pan
Een gietijzeren pan heeft flink wat vet nodig, omdat gietijzer een poreus materiaal is.
Een anti-aanbaklaag pan heeft maar weinig vet nodig. Met teveel vet zal het vet in de pannenkoek terug slaan, en een vette pannenkoek is niet zo lekker.
Roomboter – heel lekker, maar verbrand snel.
Olie – In mijn optiek is Rijstolie de beste keuze. Zonnebloem olie vervuilt de pan snel.
Ossewit – lastig te krijgen, alleen nog bij de Sligro en bij sommige Jumbo supermarkten.
Pancoating – Dit is een bakspray, het nadeel is dat dit een nevel in de lucht maakt.
Wel de beste keuze, maar pas op met open vuur !
TIP:
Gebruik gesmolten roomboter met een goede olie om in te bakken.
Doe dit 50 / 50, de olie verhoogt de verbrandingstemperatuur van de roomboter.
Beslag maken
Maak het beslag in een foodsafe emmer, beslagkom of RVS emmer.
Het natte komt eerst, dus eerst de melk of het water
en dan de droge stoffen.
De beste volgorde is: Water / melk, dan ei, dan suiker, bakpoeder, kaneel, en tenslotte het meel.
Gebruik een garde om goed te mengen.
Keukenmachine gebruiken? Voor kom een te hoge snelheid van de machine, en draai niet te lang.
Beslag rusten
Laat het beslag rusten voor het bakken. Dit geeft de vezels van het meel de mogelijkheid om zich vol te zuigen met het vocht, hierdoor ontstaat ook enigszins glutenvorming waardoor de pannenkoek elastisch wordt.
Gluten worden mede geactiveerd door beweging. Roer het beslag flink door, maar ook niet te lang.
Hoelang ? Minimaal 40 minuten, langer mag maar dat zal het verschil niet maken.
Beslag bewaren – Lees DIT artikel.
Beslag te dik? Voeg wat water of melk toe.
Beslag te dun? Voeg wat meel of bakmix toe.
Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al droog gebakken bij het verdelen van het beslag.
Te dik beslag gaart niet lekker. De bodem is al bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt flippen). Het beslag moet mooi van je lepel of garde aflopen. Net als dunne yoghurt.
Beslag in de pan gieten
Giet je met een grote lepel, bv maat 9 voor 26 cm pannen
of vanuit een maatbeker schenk je het beslag in de pan, even oefen hoeveel.
Kijk HIER naar onze materialen voor de pannenkoekenbakkers.
Pannenkoeken flippen
Op Youtube zijn hier meerdere filmpjes van, maar de basis is…. oefenen en oefenen.
Let er wel even op dat het beslag helemaal droog is voordat je gaat flippen, anders zit het natte beslag in je oog.
Pannenkoeken bakken en bewaren
Bak een stapel pannenkoeken en leg ze op elkaar, en dek af met aluminium folie.
U zult verbaasd zijn hoelang de pannenkoeken nog warm blijven.
Pannenkoeken bewaren koelkast
Laat de pannenkoeken volledig afkoelen
voordat u de pannenkoeken in een huishoud folie wikkelt en in de koelkast plaatst.
Pannenkoeken bewaren vriezer
Tussen iedere pannenkoek een bakpapier plaatsen anders krijgt u de pannenkoeken niet meer van elkaar af.
Goed in de folie inpakken en dan tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Tip: Plak een sticker met de datum erop.
Nog een tip: Bestrijk de nog lauwe pannenkoeken randen in met een kwastje gesmolten boter.
Dit voorkomt uitdrogen van de randen, en de eerste hap is zo nog lekkerder.
Lees ook ons Pannenkoekenrecept.
Uiteraard hebben wij een uitstekende Oud-Hollandse Pannenkoekenmix ontwikkelt
en is in onze shop beschikbaar in 1 kg en 10 kg verpakking.
Dit is een pannenkoekenmix om met een pannekoekenpan op een fornuis te bakken.
Pannenkoeken restaurant starten?
Neem contact met ons op voor advies en begeleiding.
- Beslagkom 2,5 ltr€ 6,10
- Beslagkom 4 ltr€ 7,35
- Bakspatel Polyamide€ 8,95