Pannenkoeken recept
Pannenkoeken recept van Dirk – vandeMeester – Okhuijsen
- Voor het pannenkoekenbeslag BASIS recept.
- 2 tot 4 eieren
- 500 ml melk volle of halfvolle
- 250 gr bloem
- ¼ tl zout
Doe voor het beslag de eieren met de helft van de melk in een kom en klop deze los. Voeg de bloem en het zout toe, en klop tot alles goed is gemengd. Voeg de overige melk toe en mix tot een glad beslag zonder klontjes. Laat het pannenkoeken beslag 30 minuten rusten voordat je gaat bakken.
Tarwebloem soorten
Er zijn honderden soorten tarwebloem die ook nog eens per jaar van kwaliteit kunnen verschillen.
Bekende namen zijn all-purpose flour, patentbloem en Zeeuwse bloem.
Voor de pannenkoek adviseren wij een zachte patentbloemsoort.
Andere meelsoorten zijn:
- Boekweitmeel – Voeg dit toe, tot 1/3 e van het meel om een steviger, Oud Hollandse pannenkoek te maken.
- Amandelmeel – geen ervaring mee.
- Volkorenmeel – altijd lekker.
Roggemeel en of speltmeel kan worden gebruikt om de smaak karakteristiek te beïnvloeden. - Pastameel wordt gemaakt van durum tarwe, dit is een harde tarwe die veel gluten bevat en daardoor heel elastisch is.
- Bloem is fijn gezeefd meel.
- Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse bloem. …
- Kikkererwtenmeel – geen ervaring mee.
Suikers
Je kan een beetje (fijne) suiker toevoegen in het beslag.
Dit geeft een zoetje en wat meer kleur aan de pannenkoek.
Melk bacteriën. Volle melk of halfvolle melk maakt nogal een verschil.
Melk geeft kleur smaak en geur.
Het nadeel is dat hier melkzuur bacteriën inzitten die gaan werken met suiker.
Dit gaat enzymen vormen en zal na een aantal uren het beslag verslappen.
Hier proef je niets van, en is ook niet schadelijk.
Je kan de melk vervangen door bv Amandelmelk om het Vegan te maken.
Bakpoeder
toevoegen zal uw pannenkoek wat luchtiger en dikker maken.
Ik zeg: doen.
Ei vervangers.
Vegan pannenkoek maken?
Dat kan eenvoudig door bv de ei te vervangen door bv banaan.
Gewicht 1 ei = 50 gram. Vervang met banaan met hetzelfde gewicht.
Pureer de banaan met het water of melk in een blender.
Nee, dat proef je niet. Jammer he ?
Andere ei vervanger is zetmeel, bv aardappel zetmeel.
Kan wel maar mengt lastiger.
Roomboter
Je kan een beetje gesmolten roomboter toevoegen in het beslag om de pannenkoek een vollere smaak te geven.
Baktemperatuur
beslag bewaren
Beslag te dik?
Beslag te dun?
Pannenkoeken bewaren koelkast
Pannenkoeken bewaren vriezer
Uiteraard hebben wij een uitstekende Oud-Hollandse Pannenkoekenmix ontwikkelt
en is in onze shop beschikbaar in 1 kg en 10 kg verpakking.
Dit is een pannenkoekenmix om met een pannekoekenpan op een fornuis te bakken.